Az Ön függönye minõségének hosszú ideig való megtartása érdekében
fontos a rendszeres és megfelelõ ápolás. Néhány ötlet, mellyel meghosszabíthatja függönyei élettartamát:

Mosás elõtt
Élettartamuk nagyban függ attól, hogy milyen anyagból készültek és milyen gyakran mossuk õket. Amennyiben lehetséges, távolítson el minden fém tűt, karikát és -görgõt. Plasztikgörgõ vagy más műanyagból készülõ akasztó mosózsákba bekötve mosható. Jól rázzuk ki mielõtt mosni kezdenénk.

Ne mossa függönyét más textíliákkal együtt, hanem mindig önállóan. Használjunk
univerzális, folyékony mosószert, a finommosószer a függönynél gyakran nem a
kivánt hatást eredményezi.

 

Mosáskor
Az anyagot elõször öblítsük le hideg vízzel, majd megfelelõ hõmérsékletű mosószeres vízben csavarás, dörzsölés nélkül nyomkodjuk, majd bõ vízben öblítsük, amíg az öblítõvíz tiszta marad. Ha mosógéppel mosunk, válasszuk a kímélõ programot centrifugálás nélkül, az utolsó öblítés után a vizet csak szivattyúztassuk ki és az anyagot vizesen vegyük ki. A vízhõmérséklet a függöny anyagától függõen 30-45 °C lehet. Annak érdekében, hogy a szintetikus függöny ne gyűrõdjön, soha nem szabad forró vízben mosni. A függönyt dobos szárítóban nem szabad szárítani. Függönyeinket ajánlatos legalább 4 havonta frissíteni. Az öblítést követõen felfüggesztve gyorsan megszárad és bizonyos esetekben nem gyűrõdik össze.

 

Mosás után

A vizes függönyt rövid idõre szárítókötélre tehetjük. Amíg nedves, visszaakaszthatjuk az ablakra, így a száradáskor kisimul. Nedvesen semmi esetre se fektessük le, mert ezek a gyûrõdések csak vasalással tüntethetõk el. Elõfordulhat, hogy a makacs gyûrõdéseket vasalni kell, ekkor a vasaló hõfoka semmiképp sem legyen 150 C-nál magasabb, ami a szintetikus anyagoknál még megengedett. A szárítást mindig szobahõfokon végezzük, a terméket sugárzó hõtõl tartsuk távol. A színes kelméket napon nem ajánlott szárítanunk, ugyanis az érzékenyebb színezékek a fény hatására felbomlanak, így színváltozás következhet be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük